You are here

Zaal Onder de Toren (Thonissenlaan 15)

Description

Zaal Onder de Toren is een onderdeel van het oud provinciegebouw (Thonissenlaan 15). Hier vond onder meer het bevrijdingsfeest van de Amerikanen plaats. In de jaren 1960 werd ze ook gebruikt voor live radio-opnames van de NIR, nu Radio 2.

Lange tijd was deze zaal de trekpleister voor cultuurminnend Hasselt. Ook vandaag vinden er nog diverse culturele activiteiten plaats.

* Jef Smeets was lange tijd conciërge van het oud provinciegebouw. Hij woonde met zijn gezin in een appartement boven de Zaal Onder de Toren. Die conciërgewoning heeft zijn toegang met een trap van 42 treden aan de Dokter Willemsstraat 36.

* Jef Smeets was gekend in Hasselt als ceremoniemeester bij diverse trouwfeesten, als garçon in vele cafés en als toneelspeler bij het Hasseltse Operettegezelschap. Het gezin Smeets had twee kinderen: Guy en Marie-Louise. Zij betrokken het appartement aan de Thonissenlaan vanaf 1945 en dat voor 'huis, vuur en licht', gratis dus. Als huisbewaarder moest Jef de telefonie van het provinciegebouw na de openinguren bemannen en alle deuren sluiten/openen. Overdag was hij klusjesman voor de provincie.  

* De conciërgewoning heeft een tussenverdieping met twee kamers en een bovendieping met drie slaapkamers, woonkamer, keuken, badkamer, veranda en terras. Op dat terras speelden Guy en Marie-Louise tijdens hun jeugd. Via een klein tussenverdiep had men vanuit het appartement toegang tot de zaal.

* Tijdens een van de ontspanningsavonden van het Amerikaanse leger leerde een tante van Guy Smeets haar toekomstige echtgenoot kennen. Ze trouwden in 1946 in Hasselt en gaven hun feest in de conciërgewoning. Nu woont die tak van de familie nog steeds in Amerika.

* De technicus die de opnames van Radio Limburg in ZOT verzorgde, heette dhr. Wagemans. Guy Smeets zat vaak langs hem achter de grote opnameapparatuur en maakte zo heel wat radio-opnames van dichtbij mee. Hij herinnert zich nog heel goed het jazzoptreden van het Pim Jacobs Trio met Rita Reys.

* Guy Smeets woonde in het appartement tot hij trouwde op 22-09-1973. Het trouwfeest ging door in ZOT.  Het diner ging door de kleine zaal en het avondfeest met dj had plaats in de grote zaal. Dat was en is uniek!

* Jef Smeets bleef tot een jaar na zijn pensioen (ca. 1978) in het appartement wonen. Anno 2012 wordt de conciërgewoning nog steeds bemand.

* Rita Jaenen was jarenlang radiopresentratrice voor Radio Limburg en Radio 2. Zij kondigde een aantal optredens van symfonische concerten aan in ZOT. Rita vond die aankondigingen nogal plechtig en probeerde ze aan te passen zodat ze wat minder stijf waren. Ze herinnert zich vooral de concerten van de vader van André Rieu, André Rieu sr. die dirigent was van het Limburgs Symfonie Orkest. Voor die concerten moest steeds heel wat techniek worden aangevoerd.

Louis Verbeeck trad een aantal keren op in ZOT. Een keer was dat tijdens een benefietavond voor de sneeuwklassen van de leerlingen van het Lyceum. Toen gaf hij er samen met Miel Cools en  Jos Ghysen het beste van zichzelf.

* Jos Ghysen kondigde ook, als medewerker van Radio Limburg, een aantal keren een amusementsprogramma (programma met diverse optredens) aan in ZOT. Hij herinnert zich ook dat hij in ZOT mee deed aan een opstelwedstrijd van het atheneum, geleid door Henri Offergelt, en dit won.

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt; (2) Interview Guy Smeets, afgenomen in het kader van Open Monumentendag door de Erfgoedcel Hasselt, 12-07-2012; (3) Interview Rita Jaenen, afgenomen in het kader van Open Monumentendag door de Erfgoedcel Hasselt, 19-07-2012; (4) Interview Louis Verbeeck, afgenomen in het kader van Open Monumentendag door de Erfgoedcel Hasselt, 17-07-2012; (5) Interview Jos Ghysen, afgenomen in het kader van Open Monumentendag door de Erfgoedcel Hasselt, 24-07-2012

Fiche

Adres: 
Zaal Onder de Toren - ZOT
Thonissenlaan 15
Hasselt
Kadastraal nummer: 
1-H-1188-K
Capakey: 
71022H1188/00K000
Naam van het gebouw vroeger: 
Zaal Onder de Toren
Naam van het gebouw nu: 
Zaal Onder de Toren - ZOT
Periode of stijl: 
1938-1941
Architect: 
P.J.J. Verbruggen (Brussel +1940), F. De Groodt
Opdrachtgever: 
Provincie Limburg
Aannemer: 
Thiriart (Leuven)
Stijl: 
romantisch kubisme
Eigenaars / Huurders sinds 1900: 

- 1941-1985: Provincie Limburg

- 1985: Stad Hasselt

Vorige functie(s): 

Zaal onder de Toren (ZOT) was geen publieke zaal. Ze was eigendom van de provincie Limburg en later van de stad Hasselt. De zaal werd gebruikt voor socio-culturele doeleinden. ZOT was een cultuurcentrum avant-la-lettre en dé plek voor cultuur in Hasselt.

Een allereerste keer werd de zaal gebruikt voor de bevrijdingsfeesten (1945-1946). Dit waren ontspanningsavonden voor de Amerikaanse soldaten die gestationeerd waren in het Koninklijk Lyceum. De gewone bevolking kon hier op basis van uitnodiging ook aan deelnemen.  

ZOT werd ook een aantal jaren lang gebruikt door Radio Limburg als opnamestudio. Radio Limburg was aanvankelijk gehuisvest in de Dokter Willemsstraat, in het huis van dokter Willems, en aan de Martelarenlaan. Hier hadden ze te weinig opnamefaciliteiten en verhuisden daarom - steeds tijdelijk - naar ZOT. Voorbeelden van opnames waren: jazz-concerten, symfonische concerten, amusumentsprogramma's, enzovoort.

Andere evenementen die er plaats hadden: sinterklaasfeest voor de Limburgse weesjes van Radio Limburg, jaarlijkse academische zitting met show van de Post (12de gewest), promotiecampagne van de melkbrigade, jaarlijks concours van de Limburgse Muziekfederatie, festiviteiten van de Limburgse Bakkersbond.

De zaal werd ook gebruikt voor allerlei tentoonstellingen (van de missionarissen van Scheut, kunstenaars zoals Pierre Cox, heemkundige kringen, fotografen, enzovoort).

Huidige functie: 

Culturele zaal: culturele evenementen zoals tentoonstellingen. De zaal is eigendom van de stad Hasselt maar staat gratis ter beschikking van Hasseltse kunstverenigingen en individuele kunstenaars.

Beschrijving interieur: 

Een kleine zaal - de 'marmeren zaal' waar lange tijd een heel groot tapijt hing dat het Evermarusspel van Rutten afbeeldde - en een grote zaal.

Verbouwingen: 

Op een bepaald moment werd op het terras van de conciërgewoning een veranda gebouwd door de technische dienst van de provincie.

Algemeen: 

- gesloten bebouwing

Recent toegevoegd

Prinsbisdom Luik, 1659

Gebrandschilderd glas. Hasselt, Het Stadsmus, inv. nrs. 2014.0370 tot en met 2014.0377.

Maria-Helena Hubrechts was de zus van E.H. Jozef Hubrechts . Ze overleed samen met hem in de nacht van...
Eerwaarde Heer Jozef Hubrechts was pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Hij overleed samen met zijn...
Van 2014 tot eind 2018 was Steven Vandeput minister van Defensie en Ambtenarenzaken in de federale...
Emiel Baptist werd geboren in 1895 in Godsheide als zoon van dienstknecht Andreas (Zonhoven 1847-Hasselt...
Auteur: Marc Jacobs Zie tekstpagina voor de uitgebreide beschrijving. Louis Berten werd geboren op 30...
1795-1824 : Etienne-François de Stenbier 1825-1867 : Charles-Philippe de Cecil 1868-1869 : Conrardus...
1830-1836 : Vandenborn, Hubert 1836-1864 : Stas, Paul 1865-1877 : Berden, Guillaume 1878-1884 : de Grady...
1830-1861 Gaspard Vandereijcken (Schulen 1798-?), brouwer-eigenaar 1861-1866 Pierre Jean Adons (Stevoort...
In 2013 werd beslist om de stads- en OCMW-diensten samen te gaan huisvesten in een nieuw...