You are here

Dirix, Camille (1909-1977)

Description

In de loop van de jaren 1920 en 1930 begonnen heel wat personen – onder andere Desiré Dobbels, François Gielissen, Camille Dirix en Joseph Lisens – in Hasselt een drukkerij of drukkerijtje.

Camille Dirix stichtte in 1938 een papierhandel en drukkerij in de Maastrichtersteenweg 68 in Hasselt. In 1940 kreeg de drukkerij en alle artikelen die in eigen beheer werden uitgegeven de naam ‘Scandinavia’. Op het eerste gezicht een eigenaardige naam, maar bij nader inzien toch weer niet. In die tijd kwam het papier vooral uit de Scandinavische landen en dat werkte inspirerend bij het zoeken naar een bedrijfsnaam. Camille sprak ontwerper Edgard Darimont aan om een logo te ontwikkelen. Het werd een Vikingschip, een natuurlijke aanvulling op de naam van de drukkerij. Dit logo werd tot op het einde van de activiteiten gebruikt.

In 1957 kreeg Camille het lucratieve idee om, als eerste in Limburg, ansichtkaarten op de markt te brengen. Daarvoor startte hij zijn foto-uitgeverij. Met de medewerking van foto-industrie ‘Jospe’ uit Arnhem in Nederland boekte hij vrij snel goede resultaten, vooral door de afname van fotokaarten door Grand Bazar, Heideland en andere boekhandels. Voor de foto-opnamen werd bij de start fotograaf Eric Stockman ingezet. Ook beroepsfotograaf Jan Nye stelde zich kandidaat. Om een verdere uitbreiding te garanderen werd geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. De belangrijkste bezienswaardigheden van alle steden in Limburg stonden intussen op beeld. Vanaf dan kwamen ook kleine gemeenten die wat te bieden hadden aan bod en werd er ingegaan op uitzonderlijke opdrachten. Zo bestaan er ook postkaarten van wielrenners of andere bekende personen.

Er zijn naar schatting zowat 1.080 verschillende zichtkaarten uitgegeven met een oplage van minimum 500 per zicht. Sommige postkaarten waren immens populair. Een bijbestelling voor een postkaart met het Heilig Paterke op 5.000 exemplaren is daar een mooi voorbeeld. Ook de mijnzichten waren populair. Juiste cijfers zijn hierover niet te vinden, maar vermoedelijk zijn er in totaal ongeveer 400.000 kaarten per post verzonden naar alle hoeken van België en zeker ook daarbuiten. Aanvankelijk werd het logo op de achterzijde van de postkaarten gedrukt, maar dat verviel tot een klein zwart vlekje. Vandaar dat vanaf dan alleen de naam Scandinavia op de postkaarten werd vermeld. Vandaar dat vanaf dan alleen de naam Scandinavia op de postkaarten werd vermeld. Zelf bezit Francis Dirix een honderdtal kaarten.

Francis Dirix en zijn broer namen de drukkerij over van hun vader en hielden die draaiende tot voor enkele jaren. De productie van de postkaarten stopte al in 1970, na de opkomst van de kleurenfotografie en de betaalbare kleine camera’s waarmee mensen zelf hun foto’s konden nemen. De broers hielden zich voornamelijk bezig met bedrijfsdrukwerk. Vandaag draagt Francis Dirix nog zorg voor enkele oude drukmachines die hij in een eigen klein atelier draaiende houdt. (1)

Weetjes: 

* Dit verhaal is een mooie aanvulling op de publicatie Drukkend Hasselt, verschenen in 2003. Daarin wordt met veel vraagtekens de naam C. Dirix vermeld. Die vraagtekens zijn nu aangevuld. (1)

(1) Project ‘Word Erfgoedgeneraal net als ik!’ – verhaal Francis Dirix - Het Stadsmus: gesprek met Francis Dirix (2011). Francis Dirix is een zoon van drukker en papierhandelaar Camille Dirix.; (2) Drukkend Hasselt (2003), p. 29.

Fiche

Naam: 
Camille Dirix
Alias: 
Camiel Pieter Willem Dirix
Geboorteplaats: 
Hasselt
Geboortedatum: 
29.01.1909
Plaats van overlijden: 
Hasselt
Datum van overlijden: 
24.02.1977
Beroep: 
papierhandelaar, drukker

Multimedia

Referenties

Drukkend Hasselt (2003)
Titel: 

Drukkend Hasselt (2003)

Ondertitel: 
Drukkers & drukkerijen van 1830 tot 1950
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2003
Cover: 
Downloads

Overlijdensbericht Camille Dirix (1977)

PDF icon Download (66.8 KB)

echtg. Hilda Werck (Hasselt 1909-2006)

Overlijdensbericht Edgard Darimont (1980)

PDF icon Download (30.17 KB)

echtg. Maria Hendrikx (Antwerpen 1914-Hasselt 1995)

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...