You are here

Description

De KAV (nu Femma) ontstond als een vereniging voor katholieke arbeidersvrouwen, naast andere vrouwenverenigingen zoals KVLV (vroegere Boerinnenbond). De KAV en KWB hadden ook hun jeugdafdeling: de kajotters en kajotsters.

KAV Godsheide werd gesticht in 1957 door een gedreven dame met medewerking van enkele jongere vrouwen. Van de toenmalige pastoor mocht de KAV geen leden wegpikken van de Boerinnenbond, om geen ruzie in de parochie te krijgen. De bestuursvergaderingen gingen door in de pastorie op voorstel van de pastoor. Stilaan kwamen er meer leden: van vijftien ging het naar 40 en zo naar 125.

Vanuit KAV Limburg werd er in Godsheide, zoals op andere plaatsen, een gevarieerd aanbod aan lessen voorzien: over bezinning, koken, opvoeding, sporten en uitstappen. Zo leerden de getrouwde vrouwen, die op veertien jaar van school waren afgegaan, in groepsverband en op een prettige manier heel wat bij.

In Godsheide was er wel een zaal waar de bijeenkomsten konden plaatsvinden, maar geen voorzieningen. Bij feesten bracht ieder lid haar eigen tas, bord en bestek mee. Ook het hout en de kolen voor de kachel moesten zelf meegebracht worden op de kruiwagen.

Om een vlag te laten maken en een kinderfeest te organiseren, was er geld nodig. Toneel spelen, een bonte avond geven met liedjes en sketches, wafels verkopen: alles was goed om de kas te spijzen. Elke maand brachten de bestuursleden het lidboekje naar de leden in hun wijk en telkens werd het lidgeld contant betaald. Pas veel later werd het lidgeld jaarlijks afgerekend.

Een van de merkwaardigste activiteiten was de deelname aan het Vlaams Zangfeest in Antwerpen onder de noemer De zingende moeders op 28 april 1968. Elke afdeling repeteerde plaatselijk, en de samenzang met alle KAV-afdelingen van Limburg werd gedirigeerd door René Vanstreels en begeleid door Jan Rauwet aan de piano. Het was een grandioze ervaring voor alle deelneemsters. Later werd de groep zingende moeders uit Godsheide aangevuld met mannen. Dit is nu nog het gemengde koor Margoda.

Het 25-jarige bestaan werd uitbundig gevierd met een optreden van Conny Neefs in mei 1982. Ook het 30- en 40-jarige bestaan van KAV Godsheide mocht gevierd worden. Ondanks de betere uitrusting van de zalen, de uitstekende hulp van de cultuurraad en de toelage van de stad Hasselt, ging het ledenbestand achteruit. De oudere bestuursleden konden het werk niet meer aan. Jongere vrouwen gingen werken en hadden te weinig tijd, dus werd er in groep beslist om te stoppen. Het 50-jarige bestaan heeft KAV Godsheide dus niet gehaald. De algemene naamsverandering van de KAV naar Femma heeft deze groep evenmin meegemaakt.

Uit: Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013), pp. 109-110.

* Zowel de KAV als de KWB hadden ook een jeugdafdeling: de KAJ (kajotters en kajotsters)

* KAV heet sinds 12 mei 2012 Femma.

Fiche

Name: 
KAV Godsheide
Alias: 
Kristelijke Arbeiders Vrouwengilde Godsheide, Femma
Datum van oprichting: 
1957
Belangrijk op het vlak van: 
vorming en recreatie
Soort organisatie: 

Referenties

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)
Titel: 

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2013
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...