You are here

Familie (de) Borman

Description

Wapen: in goud drie kardinaalshoeden met kwasten van keel.

De familie (de) Borman(s), van wie de bakermat in het midden van de 14de eeuw in Opoeteren lag, heeft een belangrijke rol gespeeld in de Loonse steden Maaseik, Bree en Hasselt.

In het begin van de 15de eeuw vestigden vier gebroeders Borman, zonen van Renier, zich in Hasselt als lakenmakers. Zijzelf en hun afstammelingen waren getrouwd met de invloedrijkste families van Hasselt zoals van Elsrack, Cox, Munters, Haywegen, van Hilst en van Millen. Reeds in 1443 bekleedde één van hen het burgemeesterschap in Hasselt en in 1449 een schepenzetel in de lokale schepenbank. Vele anderen zouden volgen tot Hendrik Bormans burgemeester van Hasselt werd in 1698. Hij overleed op 16 februari 1715.

Uit de vijfde zoon van Renier Borman, ook Renier genaamd, stammen de overlevende takken van de familie de Borman. Ook deze tak had bindingen met Hasselt door het huwelijk van Niklaas-Willem de Borman, licentiaat in de rechten, schout van het Land van Pelt en van Grevenbroeck, burgemeester van Bree, met Anna-Ida Vrerix, dochter van Jan-Renier en van Anna-Maria Claessens. Dat huwelijk werd ingezegend in Hasselt op 29 mei 1694. Hun oudste zoon Willem-Frederik de Borman is de stamvader van de tak uit Bree, waarvan het adeldom in 1816 en in 1857 erkend werd. Hun jongste zoon Niklaas-Jozef-Gereon de Borman is de auteur van de Hasseltse tak. Uit hoofde van hun grootmoeder Elisabeth de Geloes, echtgenote van Frederik Vrerix, waren de kinderen de Borman-Vrerix mede-erfgenamen in de rijke nalatenschap van Jan de Geloes.

Niklaas-Jozef-Gereon de Borman was Loons schout van Lummen en stadhouder van het lokale leenhof. Zijn zoon Hendrik-Balthazar, advocaat in Hasselt, was er op 19 juni 1775 getrouwd met Elisabeth Stellingwerff en woonde in het 'Lombardenhuys' in de Kapelstraat. Een andere zoon Jan-Renier-Jacob, die zijn vader opvolgde in diens functies in Lummen, werd burgemeester van Hasselt in 1777. Hij was in Hasselt op 10 mei 1767 getrouwd met Catharina-Margareta Gillis, een dochter van Lodewijk-Frans en van Catharina Hauben.

Het echtpaar de Borman-Gillis werd gezegend met zes kinderen, waaronder Maria-Theresia-Carolina, echtgenote van Laurens-Renier Palmers, en Lodewijk-Niklaas-Odulphus, getrouwd met Maria-Elisabeth-Anna van Brabant. Deze laatste baatte, zoals zijn schoonbroer Palmers en twaalf andere medeburgers, een jeneverstokerij uit in Hasselt in het begin van de 19de eeuw. Zijn drie zonen Jan-Lodewijk, Hendrik-Jozef en Laurens-Alexander-Renier bleven actief in die toen zeer bloeiende industriële sector. Hun stokerij was gelegen achter de molen langs de 'Draaibaan' en werd later overgenomen door Lodewijk Vanstraelen.

Van deze Hasseltse tak van de familie de Borman wordt zilveren lepelwerk bewaard, in Hasselt vervaardigd in de 18de eeuw en voorzien van initialen die duidelijk naar familieleden verwijzen (nvdr: privéverzameling) (JJvO-WC).

Uit: Oog in Oog (2003), pp. 102-104.

Fiche

Naam: 
Familie Borman
Alias: 
Bormans, de Borman
Benaderende periode van: 
15de eeuw e.v.

Referenties

p. 25 Het familiewapen (de) Borman toont ons "in goud drie rode kardinaalshoeden, geplaatst 2-1". De...
Limburgse families en hun wapen (1973)
Titel: 

Limburgse families en hun wapen (1973)

Ondertitel: 
Deel 1
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
1973
Oog in Oog (2003)
Titel: 

Oog in Oog (2003)

Ondertitel: 
Hasseltse familieportretten en -objecten uit de 17de en 18de eeuw (tentoonstellingscatalogus)
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2003
Cover: 
Downloads

Stamboom (de) BORMAN - uit: Oog in Oog, p. 102

Download (6.7 KB)

Recent toegevoegd

De familie Van Nitzen - vroeger van den Nitzen geschreven en afkomstig uit de streek van Alken - voerde...
De heer Luc Speelmans van Hasselt maakte de geschiedenis van zijn familie op. De oudst gekende stamvader...
Advocaat Fritz Willems werd geboren in Hasselt in 1883 als enige zoon van brander en zoutraffineerder in...
Zoon van Max Hören . Hij had een winkel in de Kapelstraat in Hasselt, waar onder meer Mathieu Geurts op...
Hij leerde het beroep bij zijn vader Max Hören . In 1939 begon hij een eigen uurwerkzaak in de...
Uurwerkmaker Carl Hören was van Duitse afkomst (Rijnland). Hij huwde Johanna Vaes (°20 november 1853)...
Hij leerde de stiel bij zijn vader Carl . Huwde in 1909 Victoria Dekens (°26 juli 1884). Hij vestigde...
In 1426 werd door Pullincx een klooster gesticht, Sint-Catharinadal genoemd. In 1428 gaf de prins-...
In 1871 koopt Cyriel (Cyrille Julien) Elens (1846-1936) stokerij Cordens van Felix Theodoor Cordens in...
Bovenstaand wapen, namelijk gevierendeeld: I in zwart een zilveren doodskop, II in rood drie linker...